onverBloemd integraal therapie

Ilse Bloem

Leoniden 12
Krommenie
06 22 35 89 38
ilse@ilsebloem.nl

Zet jij je idee, wens, verlangen om in actie?

Zet jij je idee, wens, verlangen om in actie?

Ik heb een coachinggeprek gevoerd met een jonge dame en ze vertelde dat ze graag iets nieuws in haar leven wilde waar ze naar uit kan kijken. -heeft een nare tijd achter de rug op privé gebied-.
Ze heeft een baan maar daar gaat haar hart nou niet bepaald van in de fik staan. Zoals ze zelf zegt, ik verdien er mijn geld mee en that’s it.
Ik vroeg haar wat ze dan graag wel zou willen doen of wat voor baan ze dan graag zou willen. Iets waarvan ze blij wordt als ze daar aan zou denken en wat ze voor zich ziet. Iets waar ze enthousiast over kan praten.

In het verleden was ze kapster in opleiding maar heeft ze, na twee jaar daar gewerkt te hebben, besloten om daar mee te stoppen. Niet omdat ze niet goed was in haar werk maar ze was erg onzeker of ze het wel goed deed en wat haar collega’s wel niet van haar zouden vinden en was verlegen om met de klanten te praten. Met angst ging ze naar haar werk en het kostte haar veel energie.

Dus op mijn vraag of ze daar niet naar terug wilde was een duidelijke, NEE! Ik heb haar toen uitgelegd dat ze waarschijnlijk onbewust nog steeds met de emoties, faalangst, niet goed genoeg zijn, te maken heeft om beslissingen of veranderingen te nemen in het nu.
Inmiddels is ze al weer bijna 10 jaar verder en heeft ze een schat aan ervaringen opgedaan waardoor ze haar kwaliteiten en vaardigheden nog meer heeft kunnen ontwikkelen.

Ineens kwam er spontaan uit: “Ik vind fotograferen leuk. Ik heb al een camera gekocht. Toen ik naar jou toe reed zag ik een mooie regenboog en wilde die fotograferen als ik mijn camera bij me had gehad. Maar meteen kwam die gedachte weer voorbij, wat zullen de mensen niet van me vinden?’’
Aha, dacht ik…nog steeds die beperkende overtuiging van wat een ander van haar zou vinden en ben ik het wel waard.

Ik heb met haar een oefening gedaan om vijf kwaliteiten van haarzelf op papier te zetten. Dat kostte haar veel moeite maar toen ik haar een voorzetje gaf kon ze er vijf op papier zetten. Ik heb haar elke kwaliteit op laten lezen en gevraagd daar een voorbeeld bij te noemen. Maar ik heb haar ook de overtuiging op laten schrijven: Ik ben bang wat anderen van mij denken of vinden.
Toen zij vol enthousiasme over elke kwaliteit kon vertellen, in de bepaalde situatie, zag ik hoe ze veranderde qua uitstraling. Zo zelfverzekerd, zo spontaan, vol energie en zo gedreven. Hierna liet ik haar de zin weer oplezen over dat ze: bang was wat anderen van haar zouden denken of vinden. “Hoe voelt het nu je deze zin hardop leest?’’ Haar reactie: ‘’Jeetje, wat belachelijk dat ik dat steeds in mijn hoofd heb en dat dat de reden is om maar steeds uit te stellen om niet in actie te komen en actie durft te nemen. Ik ga straks meteen onderzoeken waar ik een cursus kan volgen en ik kijk wel of het echt dat is waar ik blij van word en of het bij mij past. In elke geval iets om naar uit te kijken’’

Met een hele andere houding ging ze bij me weg. Natuurlijk zullen die gedachten nog wel eens voorbij komen maar ze zal er zich meer bewust van zijn dat het maar gedachten zijn van dat stemmetje in haar hoofd en dat zij niet die gedachten is. En het zal haar helpen nu ze ontdekt heeft wat haar kwaliteiten/vaardigheden zijn. -En ik heb er wel tientallen bij haar gezien maar dat de volgende keer wanneer ze mij gaat vertellen welke acties ze heeft genomen om (misschien) fotografe te worden…-

Alles waar je de focus op legt groeit…ook als je de focus legt op : wat is er nog meer mogelijk.