onverBloemd integraal therapie

Ilse Bloem

Leoniden 12
Krommenie
06 22 35 89 38
ilse@ilsebloem.nl

Wat is spiritueel therapie voor mij...

Daar moest ik over nadenken om hier woorden aan te geven toen een cliënt dit aan mij vroeg. Ik kon er een lang verhaal van maken, maar dan gebruikte ik mijn hoofd en dat wilde ik juist niet. Wat me meteen te binnen schoot was: bewust voelen. En in dit antwoord zat weer een vraag, hoe doe je dat dan?

Ik gebruikte een metafoor als voorbeeld. Vraagt de ene vis aan de andere vis: “Waar is het water?” De andere vis antwoordde: “Daar zwem je in, je bent er door omgeven.” En zo is het ook met bewust voelen. De vis had geen flauw idee waar of wat water was totdat de vis zich daar bewust van werd. De aandacht ging er naar toe en dan ben je bewust.

Bewust voelen
Ik probeer bewust te voelen door te onderzoeken wat er innerlijk in mij omgaat maar ook wat er buiten mij gebeurd. Toen ik laatst door ons landschap fietste, voelde ik me zo vrij als een vogel door de ruimte om mij heen. Fietsend observeerde ik de natuur en kwam tot de conclusie dat je de natuur nooit veroordeelt. Of je nu een kale boom ziet of dat er beginnende blaadjes groeien aan de boom of dat de boterbloem nu geel is en niet rood. Je accepteert het zoals het is en plakt niet op elk onderdeel van de natuur een etiketje. Hoe bijzonder is dat. Dat is een van de manieren waarbij ik bewust ben. 

En zo is het ook met mijn handelen of reageren op iets in de buitenwereld. Ik oordeel over tegenstellingen die mij niet uitkomen. Een voorbeeld. Iemand zegt: “Jeetje wat ben je druk.” Meteen ga je in de verdediging. Er komt energie vrij. De trigger zit hem dat er ooit in je verleden gezegd is dat je wel erg stil bent. Je mag je meer laten horen. Je voelde dit als een afwijzing, dat je niet jezelf mocht zijn en besluit je om maar veel te praten. Je wilt lief gevonden worden. Je zet een masker op (ego). Vanuit een overtuiging die je in het verleden heb geconditioneerd wordt er een gevoel in je getriggerd, die weer overgaat in een emotie. Er komt dan een energie vrij die wil ontsnappen. Door aandacht te geven aan die emotie zal die “opgekropte energie van vroeger” weer vrij kunnen stromen. Het wordt erkend, maar je erkent jezelf ook. Zo kom je weer een stukje bij je ware IK.

Ik ben mij ervan bewust dat niets toevallig is. Je hebt de juiste mensen om je heen die jou helpen om te helen. Om terug te keren naar wie je werkelijk bent, liefde. Je bent immers geboren, puur en zuiver, zonder oordeel. Je kende geen kwaad en goed en bent dus liefde. Dus mijn conclusie is: als al die schilletjes eraf zijn dan blijft er over: IK