Spiritueel therapie, wat is dat eigenlijk?

Ik wachtte op mijn nieuwe cliënt. Door de telefoon had ze al heel wat vragen over wat ik nu precies doe. Ze had via via gehoord dat ik een praktijk heb als spiritueel therapeut. Haar klachten had ze me in een notendop door te telefoon verteld en ik had haar voor vandaag uitgenodigd voor een intakegesprek.

Voor mij zat een vrouw, gezellig druk, maar met een vermoeide uitstraling. Ze wilde graag van mij horen wat nu precies spiritueel is. In haar eigen woorden vertelde ze dat spiritueel zo zweverig klinkt   en had ze er allerlei associaties bij gemaakt. Ze verwachtte een “geitenwollensokken type” met haar bezemsteel in de hoek geparkeerd, kaarsjes en zen muziek. Dat laatste van die kaarsjes en muziek klopte wel. Maar ze was blij dat ze nu een vrolijke en spontane vrouw zonder poespas (onverbloemd) zag zitten.

Ik vertelde haar hoe je spiritueel therapeut ook anders kan omschrijven: integraal energetisch therapeut.Integraal wil zeggen dat je verschillende methoden – zoals ze ook op mijn website had gezien – in een behandeling kan gebruiken. Energetisch wil zeggen dat je met energie werkt die in en om ons heen is aanwezig is. Je kunt die energie niet zien. “Denk maar eens aan de elektriciteit die verschillende huishoudelijke apparaten gebruiken, die elektriciteit of energie kan je ook niet zien,”gaf ik haar als voorbeeld, “Of de energie waarop je mobiele telefoon werkt.”
Het zelfde is dus de energie waar ik en ook jij gebruik van maakt of kan voelen. “Ik ben gevoelig voor energieën en soms – bewust of onbewust – verbind ik me daarmee. En kan ik dus voelen hoe iemand in zijn vel zit. Tijdens een healing sessie gebruik ik de kosmische energie en die geef ik weer door aan de cliënt.” Ik legde haar vervolgens uit dat de cliënt de energie in zijn eigen energiesysteem ontvangt, waardoor het immuunsysteem aan de slag gaat om zijn werk te doen waar nodig is.
“Weet je nog hoe verlichtend het is als jij je hand op een zere plek van iemand anders legt?” vroeg ik haar. Ze lachte en herinnerde zich dat ze als klein meisje van haar moeder een kusje kreeg op de plek waar haar arm pijn deed na een valpartij. De pijn was steevast weg.    

Na deze uitleg vond ze het ineens een stuk minder zweverig klinken. We kwamen tot de hulpvraag en hebben samen een behandelplan gemaakt voor de komende sessies.