onverBloemd integraal therapie

Ilse Bloem

Leoniden 12
Krommenie
06 22 35 89 38
ilse@ilsebloem.nl

Mensen glimlachen, ook als ze zich ellendig voelen

Mensen glimlachen, ook als ze zich ellendig voelen.

Respect
Hebben jullie van de week het filmpje gezien van DJ Stephan Bouwman van QMusic ?
Ik heb diep respect omdat hij in het openbaar vertelde dat hij zich ‘’kl..’ voelt, depressief, eenzaam en een negatief stemmetje in zijn hoofd heeft. (
https://www.ad.nl/show/qmusic-dj-openhartig-over-depressie-ik-ben-eenzaam-en-hoor-een-negatieve-stem~add97023/)

Een masker opzetten
Als DJ zoekt hij verbinding met de luisteraar door positief en grappig te zijn. En dat lukt hem door passie en gedrevenheid…totdat.
En dan op een dag neemt hij de beslissing om aan de luisteraars te vertellen dat hij er helemaal doorheen zit.
Hoe lang zal hij al een masker op hebben gezet en een rol gespeeld?
Dat kunstje kan je best wel lang volhouden maar tot het moment daar is dat je in de gaten krijgt dat het applaus van je publiek je niet langer meer overeind houdt.
Je krijgt de energie niet meer van die staande ovaties, de lichten gaan uit. Het doek valt.

Ik vroeg me ook af of er niet iemand van zijn collega’s of mensen uit zijn omgeving dit niet hebben opgemerkt. Maar ik zet er wel een kanttekening bij dat het bij hem ligt om aan de bel te trekken.
Inmiddels heeft hij al duizenden steunbetuigingen ontvangen en dat gun ik hem. En of hij ingaat op de hulp die hem wordt aangeboden is aan hem.

Geconditioneerd
Maar zoals hij in het filmpje aangeeft zijn er heel veel mensen die zich eenzaam of depressief voelen en durven dit niet te vertellen. Daar praat je niet over. Hoe geconditioneerd zijn we en houden ons onbewust vast aan oude overtuigingen en patronen.
Onze huidige maatschappij eist nogal wat van ons. Of je gaat mee of je valt af bij de volgende ronde, game over. We moeten presteren, ten koste van alles?

Per 1.000 personen zijn er gemiddeld 32 (waarvan de meesten vrouwen) personen bekend met één of meer psychische klachten. Angst- en spanningsklachten komen het meest voor, gevolgd door depressieklachten. Dat is best veel vind je niet? En dat zijn dan de officiële geregistreerde cijfers!
(Bron:
www.volksgezondheidenzorg.info)

Social media
En laten we ook eens stil staan wat social media met ons doet. Het lijkt of we mede door social media gedwongen worden om zoveel mogelijk positiefs van jezelf te laten zien.
Kijk maar eens naar de berichten van je vrienden op FB.
Het is allemaal mooi, leuk, lekker, interessant, inspiratie, grappig.
En ik doe daar net zo hard aan mee. Maar ik begrijp ook heel goed dat het een soort van afleidingsmanoeuvre is om je een goed gevoel te geven en dat de likes dit nog eens extra bevestigen.
Want stel je hebt een baaldag of je voelt je gewoon ‘kl..’ dan pak je je mobiel en wil je graag even ‘gluren bij de buren’. Wat wordt er allemaal gemeld? En er is altijd wel een berichtje wat je in een andere gemoedstoestand kan brengen. Super! Maar is dat niet een beetje struisvogel politiek?

Maar ‘FB vrienden’ delen toch lief en leed met elkaar? En wat zijn de spelregels van social media eigenlijk? Ik heb het opgezocht en er staat o.a. dit: Je kunt jezelf uiten door je mening te posten of iets te delen waar je blij of verdrietig om bent. Als je een probleem deelt met online vrienden, kun je daar veel aan hebben. Zij kijken vaak met een andere blik, dan de mensen die je ‘in het echt’ kent.

Wakker worden
Ik kan me goed inleven in dat het nu eenmaal zo werkt. Je gaat niet gauw je vuile was buiten hangen op social media. En toch klopt het niet. We zijn bang om ons ego te verliezen.
Maar jij weet net zo goed als ik dat de mensen altijd een oordeel over je hebben, of het je nu goed gaat of niet.

De aanleiding om dit te schrijven is het openhartige verhaal geweest van Stephan.
Jou en mijzelf wakker schudden en dat we de schijn soms te vaak en te lang ophouden…
en voor wie eigenlijk? Wat is er mis mee om te zeggen dat je het even niet ziet zitten?
Het leven bestaat toch uit contrasten.

Hartegroet, Ilse
 

Quote: Mensen glimlachen, ook als ze zich ellendig voelen (Paul Ekman)